Szellemi alkotások joga, médiajog

A szellemi alkotások joga a szerzői jog és az iparjogvédelem két területét öleli fel. Szellemi alkotásaink rendkívül értékes javak lehetnek: egy cégnév, egy logó, egy regény, egy film, egy program, egy zenemű stb. És mivel a vagyontárgyakkal – és azok konkrét fizikai helyhez kötöttségével – szemben a szellemi javak megóvása rendkívül összetett feladat, speciális jogszabályok vonatkoznak rájuk. A jogosulatlan felhasználás, a szerzői jog megsértése nemcsak parázs vitákhoz, hanem súlyos anyagi károkhoz, vagy akár elhúzódó pereskedésekhez is vezethet. A legjobb egyértelmű szerződésekkel és szakszerű védjegyeztetéssel megelőzni az ilyen eseteket.

Miben tudunk Önnek segíteni?

A szellemi alkotások jogosulatlan felhasználása komoly anyagi károkat okozhat a tulajdonosnak. A legalapvetőbb mód, ahogyan szellemi alkotásunkat hivatalos formában is megvédhetjük, a védjegy-bejegyeztetés vagy a szerződéses védelem. A Glóner Ügyvédi Iroda nagy gyakorlattal rendelkezik hazai és nemzetközi védjegy-bejegyeztetések lebonyolításában. Forduljon irodánkhoz bizalommal, és segítünk hivatalos formában bejegyeztetni szellemi alkotását.

Koprodukciós szellemi alkotásokkal kapcsolatos jogi tanácsadás

Amennyiben több személy közös szellemi termékeként létrejövő alkotásról van szó – például filmes vagy zenei koprodukciók –, a szerződéseket különösen körültekintően kell elkészíteni, a felhasználás kérdéseit pedig egy szilárd rendszer mentén előre tisztázni. A filmes és zenei produkciók szerzői és felhasználási jogainak szerződésbe foglalása számos súlyos jogvitát segíthet megelőzni. Szakértőink segítenek koprodukciós szerződések, szolgáltatási szerződések összeállításában, illetve a szerzői jogi kérdések megválaszolásában is.

Franchise szerződéstervezetek

Részben a jognak ezen ágához tartoznak a franchise szerződések is, amelyek bár főként üzleti, gazdasági vonatkozásúak, de kulcsfontosságú az ilyen megállapodásokban a szellemi alkotásra, szellemi termékre és annak felhasználására vonatkozó szakasz. És itt nem pusztán felhasználási engedélyekről van szó, hanem kötelezettségről is a szellemi termék egyéni jellegének megőrzésére vonatkozóan. Akár belföldi, akár külföldi partnerekkel készül franchise szerződést kötni, mindenképpen vonjon be jogi szakértőket a szerződéshez.

Az olyan vállalkozásoknak, amelyeknek fő profilja az, hogy szellemi alkotásokat hoznak létre (gondoljunk például a szoftverfejlesztő cégekre, vagy akár könyvkiadókra, újságokra), a munkavállalókkal kötött szerződésekben is ki kell térniük a szerzői jogi kérdésekre és a szellemi termék felhasználási módjaira, feltételeire. Amennyiben partnereknek, felhasználóknak tovább értékesítenek egy ilyen szellemi terméket, ugyancsak elengedhetetlen egyértelműsíteni a szellemi termék felhasználásának lehetőségeit vagy tilalmát.

Forduljon a Glóner Ügyvédi Irodához, és komplex megoldásokat nyújtunk vállalatának, hogy szerződéseiben gondoskodhasson szellemi alkotásainak jogvédelméről. Felmerülő szerzői jogviták esetén is keressen minket bizalommal. Teljeskörű szabadalmi és iparjogvédelmi szolgáltatást nyújtunk Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt, hazai és nemzetközi szabadalmi hivatalok előtti jogi képviselettel. Kérje ajánlatunkat!

Médiajogi, filmjogi tanácsadás

A médiajog területén ezek az ágak jellemzően összekapcsolódnak, legyen szó televíziós vagy filmes produkciókról, online vagy print újságokról, egyéb kiadványokról. A tanácsadástól a jogi képviseletig, a munkavállalókkal kötött szerződések szerzői jogi kitételeinek megfogalmazásától a partnerekkel kötött egyedi szerződésekig minden szellemi alkotással és médiajoggal kapcsolatos kérdésben számíthat jogászcsapatunkra.

Tapasztalt jogi szakértőink teljeskörű jogi szolgáltatást nyújtanak a hazai és nemzetközi filmes produkciók számára, az egyes vállalkozási, befektetési szerződések megkötésétől, az egyes szellemi alkotásokhoz fűződő jogi feladatokon át, az állami adóvisszatérítéssel kapcsolatos jogi tanácsadásig.